fireworks

Friday, December 31, 2010

migraines

A migraine is a neurological syndrome (a series of symptoms or signs) which often presents itself as a severe headache. There are different types of migraines, but most give the sufferer (sick person) a headache and might make them dizzy or want to stay away from bright lights (photophobia) or loud noises (hyperacusis). They can also include visual disturbances (such as seeing funny patterns or lights/colours) and other disturbances of senses (funny smells or tastes can sometimes occur during a migraine). While most people who have migraines get a headache, not all migraine sufferers experience a headache.
Migraines can last a long time, from 4 to 72 hours, but in most cases only last about 4 hours. The cause of migraines is unknown, but it is often believed to be linked to family medical history, and many migraine sufferers have family who suffer from them too.



- ini daripada seseorang dan penulis pun percaya juga...

"Nak share dgn semua org petua untuk menghilangkan sakit kepala. Ni aku sendiri buat sebab tu la berani share dgn korang semua. Petua ni pun aku pernah terbaca, kat mana entah dah lupa sebab dah lama dah. Aku pun try buat & bila dah beberapa lama aku buat aku dapati memang ianya mujarab tapi baru hari ni teringat nak masukkan dalam blog ni. Cara paling bagus untuk menghilangkan sakit kepala/migraine ialah sujud lama sikit pada sujud yg terakhir terutama sekali waktu solat subuh. Semasa sujud tu berdoa la. Insyaallah, korang akan jarang alami sakit kepala. Cuba la. Kalau boleh buat setiap waktu solat. Jika tidak, waktu subuh mesti buat. Selamat mencuba."

penulis ada baca gak yang otak manusia memerlukan darah yg cukup utk berfungsi secara normal. Tp ada beberapa urat saraf yg x dimasuki oleh darah..dgn bersujud barulah darah akan mengalir ke bhgian urat saraf tuh.. 

Thursday, December 30, 2010

erti sebuah penginsafan...

When the world says, "Give up,"
Hope whispers, "Try it one more time."
~Author Unknown


Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa
~nice~
~sesekali diuji~
~istimewa tiada dua~

-pertama kali dgr lagu ni memg tersentuh hati...wktu tu pun memang dalam keadaan yg amt sedih..iyalah kadangkala kita pasti akn tringat saat duka dlm hdup..smpai rasa nak brputus asa sgt..sedar x sedar rupanya Allah sntiasa ada d sisi..biar baik dan buruk hmbanya itu..

emm..cerita pasal buruk x buruk ni..Allah sntiasa mmberikan hambanya peluang utk berubah..masing2 ada hak..

-penulis sangat menyukai lagu ni..emm(^^~)..suke sgt..lebih2 lagi lagu ini diperkenalkan oleh sahabat penulis ..tnpa music n ape2la..dia nyanyikan..bayangkanlah tengah nangis2 tu..dia nyanyikan..saat tu memang feeling sangat..rasa penulis seorang hamba yg teruk sgt..
dan saat itu juga penulis tahu Allah kurniakan sahabat penulis yg ini utk mndorong penulis.

saudara2ku...penulis  mnceritakan ini kerana penulis mgalaminya dan harap kalian semua mndoakan kita semua kan...



-emm tahu tak..mendapat ketenangan dan keredhaan Allah tu kalau sekali kita menangis keinsafan..Ya Allah..tenangnyerr...

-InsyaAllah..sayang Allah, Sayang Rasulullah..Sayang kedua umi dan abh..syg keluargaku..dan sayang sahabat yg membawaku erti islam..




There was an error in this gadget