fireworks

Wednesday, February 20, 2013

Cara Belajar Di Matrikulasi KPM #2

Assalamualaikum..
Sambung entry sebelum ini :3

Bagaimana cara pembelajaran di Matrikulasi KPM ni? Dan saya percaya lain matrik lain caranya, And for Kolej Matrikulasi Perak for Accounting...

Seperti yang ramai perkatakan, matrik's student ni suap.. suapp dan suap.. ye saya akui.. tapi kalau takde usaha sendiri pun takkan berjaya, kan?

Dan saya nak kongsikan bagaimana saya belajar di Matrikulasi eventhou saya bukan hebad sangat. Tapi alhamdulillah.. hmm 3.95 jugaklah. bukan nak jaja, tapi nak bagi orang percaya apa yg saya cakap ni.. kang kalau saya kata biase je... (3.0 lettuwww) (hmm 3lebih cukup mkn je lettuww) Then org tak percaya apa yg saya tulis ni. Kahkahkah! (apa aku merepek ni?) Tapi itulah kenyataannya, manusia nak pandang rendah atau tinggi seseorg tu senang sgt. Just judge the cover, then you will know the story of it. --" Maca, tu? Oh yeahh :P

Perkara wajib yg saya buat tiap2 hari di matrik :-

1) Mulakan hari dgn solat subuh (sepatutnya kene tahajud ye kwn2)

2) Start the days with zikrullah, AlMathurat :)

3) Breakfast jgn lupa! (kalau puasa, sahur!)

4) BUANG AIR BESAR! hahaha.. ni penting sgt..nak bg tumpuan kat kelas and dapat badan yg sihat :D

5) Focus dalam kelas. Jangan main phone kecuali kalau ngntuk sgt main la game ular :P #ehh

6) Kalau tak paham, jangan jadi bodoh dan sombong, kalau bodoh kenelah rajin bertanya, barulah berilmu!

7) Selalukan lah kaki tu panjat tangga utk ke bilik/cubicle pensyarah.

8) Lunch jgn lupa, nak energy kelas petang :)

9) Petang2 lepas asar baca almathurat jugak. almathurat pagi dan petang.

10) Jangan lupa riadah. (saya slalu jog and main badminton) So bila riadah petang, dapat energy nak study and siapkan tutor pada malam hari :)

11) Rajin2 lah ke masjid! :)

12) Lepas maghrib, sementara nak tggukan Isyak tu, manfaatkan masa dengan Tuhan. Kembali pada Allah. Baca Al-Quran, Solat Hajat lepas maghrib, solat taubat (bnyak dosa seharian dan dosa2 lepas)

13) Lepas solat Isyak bolehlah mulakan pembelajaran dengan sempurna insyaAllah

14) sebelum tidur, rajinkan baca al-mulk

15) Selamat Malam (^___^)

Okey?? Hehe.. ini ada lah perkongsian semata. :)
Harap dapat dimanfaatkan bersama
dan ini utk peringatan penulis juga yg semakin lalai -___-

Perkongsian kerana Allah
Lillahitaala, WASALAM ^___^

Sunday, February 17, 2013

Matrikulasi KPM

Assalamualaikum.

sekian lama saya tak update entry. And I think.. I should use saya because i am really awkward now to use penulis. A time comes and changed people :)

Rasanya adik-adik SPM sekalian tak lama lagi about a month keluar lah result SPM tu kan penduduk-penduduk SPM 2012 sekalian? (ecehh, common starting for a blogger) *kemain aku nak buat ayat macam ni* :D

So, let me share to you about Matrikulasi KPM.
Pada zaman saya, batch 2011/2012 ; terbahagi kepada EMPAT kumpulan (course/module).
For science student, ada 3 modul, we called as modul 1, modul 2, modul 3.

MODUL 1: Biology, Physics, Mathematics and Chemistry
MODUL 2: Physics, Mathematics, Computer Science, Chemistry
MODUL 3: Biology, Computer Science, Mathematics and Chemistry

So, apa yang dapat dilihat disini. science student wajib ambil Mathematics and Chemistry and cuma 2 subject lain yang menjadi pilihan.

For ACCOUNT STUDENT (saje caps lock) we have for subjects; perakaunan, ekonomi, pengurusan perniagaan and mathematics.
Dan untuk pengetahuan account student's subjects are in Bahasa Melayu except Mathematics :) (heaven right?)


Saya ditawarkan untuk modul 1 sains tetapi telah mendaki ke kawasan pejabat pentadbiran untuk proses penukaran -------->>> to be an accountancy student.

Sebab apa saya tukar? sebab minat la. so pesanan saya kepada adik-adik... pilih bidang ikut minat dan ikut kemampuan :D
"Tak takut ke tukar course?? Takde basics account?? OMGG,habuk pun takde?? Are you serius??? :3 "


Atoiiii, semua macam merundumkan je? tapi takpe. teruskan sahaja and i got okelah result :D
Okelah tu ok :D
OK means bagus good excellent maybe?? ecehhh takdelah.. just can say Alhamdulillah i got better than i expected :P

Ok, Hampir terlupa. My Matrikulasi is Kolej Matrikulasi Perak (KMPk) . kolej yang terletak agak pendalaman di Gopeng Perak. (kindly go through using Google Search)

Ok, apa yang menarik belajar di Matrikulasi KPM ini? i love sharing. ehehhe.. tapi untuk entry seterusnya.

Perkongsian lillahitaala :) Semoga Allah berkat.
Wasalam..

pssstt : Goodluck adik-adik :)


There was an error in this gadget