fireworks

Sunday, November 27, 2011

~Sahabat Baikku~

Kawan yang baik tidak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.


Kawan yang baik tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.


Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia.


Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan.


Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira.


Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinya.

Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik.

Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna.

Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya.

Wednesday, February 16, 2011

2 Oktober 2009 -suatu tragedi di smkasas-

Assalamualaikum..
hayyyiee...:-)

Pada suatu pagi yg indah lagi melaparkan....
Jam sudah menunjukkan 7.02 pagi (penulis reka-reka wktu untuk dpt feel)
Pagi ni makan  nsi impit dengan kuah kacang dengan rendang daging DM(dewan makan)..sedapnya!!


sarapan tidak boleh dibiarkan begitu saje..hehee
Penulis melihat-lihat pelajar yang turun ke dewan makan..(eh, ramai lagi la) smbil-sambil kelam kabut nak jemur baju dan tuala (biasalah kalau hari Jumaat nak jemur baju lewat2..) Bukannya apa subuh tu kelam sikit nak kejar bace sejadah (yeke?? bukan masbuq ke?? sempat sujud sejadah jekot..hahaa..)
Penulis pun membuka langkah seribu ke DM..urmm ramai lagi?? apa lagi jom makan!..sedap sungguh..seusai makan..(penulis antara org terakhir kuar dewan makan)..eh...

Kenapa sepi je??...Kenapa ade org buat barisan menjajar kat luar dewan makan ni??..gile ye?? ade protes ape-ape ke?? tak pun ade aktiviti asrama ke?? eh, harini kan jumaat ade perhimpunan rasmi..kenapa ni??
Aku pun terjenguk-jenguk dari dalam DM...Ustaz *****(nama dirahsiakan)..haha habislah kami semua...
Penulis dan beberapa orang rakan keluar dengan muka sepenuh cuakk...grrrr...

Kitorang pun ikut berbaris(takpe latihan kawad kaki..hehe)

Ustaz pun mule berucap...

Ustaz: awak tau pukul berape??
Kami semua: pukul 7 terlebih angke, ustaz,..(hehe dialog sesaje je)
Ustaz: okay, awk semua nampak tak kolam tu..(smbil menunjuk ke arah kolam aspura)
             saya nak awk semua masuk dlm kolam dan dtg sini balik dlm mase seminit!!!

apa lagi, kami pun lari lah..smpai di kolam ikan tu...
aik, xde air?? (penulis wktu tu nak msuk kolam tp deme xnak..penulis pun ikot je) ye juge kolam xde air lahh

Ustaz apelagiii marah la kitorg degil xnak buat hukuman..
adelah insan yang berani jawab..

"Ustaz, kolam takde air..."
"ohhh, kome nak air ye?? okayyy..."

hmm, kami terkedu! ahhahaaa...
USTAZ DAH BAIK BG HUKUMAN KAT KAMI CUMA KAMI XNAK IKOT..MAKANYAAA...
Yes!! mandi air kolammmmm
Ustaz pun mengarahkan seorang pengawas ptera...ISI AYOR KOLAM..AWEK KOME NAK MANDII..
HAHHAHA
 Dah terisi, kitorg punnn
diarahkan melalui kolam yg sudah terisi air tuuu..hehe abislah kasut, stokin serba putih, hujung kainnn..aiyyaaa
sejuk je rase kaki pagi tu..
YANG TAKK BESTTNYEEE...saje je pengawas2 putera yg berkaliber tu menonton drama yg berlaku..
MEREKA MEMANG KEJAMMM
lebih2 lagi kebanyakkan mereka adalah pelajar kelas penulis..
Ahhhahaaa..malunyerrr
Kan Ath****, Mal*** dan lain2 (sory ye name terpakse dirahsiakn) haha..
demi menjaga sensitiviti kaum..

Kami kembali ke tapak perhimpunan selepas selesai semua adengan tersebut dan berehat seketika di tandas bg sesi pengeringan...

Sampai di dewan besar sekolah(mstilah perhimpunan buat kat situ hari tu)..perhimpunan da abes yg tggl cuma soalan2 serba hot daripada rakan2 yg x brkaitan dengan hal kami..yelahhh..
Kami memberitahu bahawa kami telah mengalami saat-saat indah...
Kami tak rasa geram pun dengan hukuman tu sebab
Ustaz minta maaf dgn kami sebab terpakse buat mcm tu sebab nak berlaku adil (sebab biasenyakan aspura yg kene denda) hehehe
Dan ustaz berpesan jgn buat lagi dan ingat tarikh tersebut dan bersedia utk bercerita kat future husband nnt..hehehe
(banyaknya perkataan SEBAB??)

 Okay..pengajarannye jgnlah lggar peraturan asrama mahupun sekolah biarpun hanya TERRR...

Hahaaa..ni salah satu kenangan paling seronok penulis zaman sekolah dulu..yayyaaa...

wasalam..(^^,)



Sunday, February 13, 2011

sekolah menengah kebangsaan AGAMA...

SMKA SULTAN AZLAN SHAH...

Assalamualaikum:)
Penulis nak ceritakan pengalaman penulis sepanjang belajar di bumi SMKA...

Anda dapat apa dengan belajar di sekolah berasrama???
Anda dapat apa bila berjauhan dengan keluarga???
Anda dapat apa bila terpaksa melakukan aktiviti seharian..sendiri...umm??


1. Anda boleh berdikari.
2. Jimat duit minyak kerete/bas etc..etc..
3. Kurang pengaruh luar.
4. kekadang berita top2 pun xleh nak dengar( tule, takpe bace paper okay!)
5. tak payah nak basuh kasut setiap hujung minggu..kiwi je (kalu mals xpayah)

6. Anda dapat merase berbaris panjang utk makan
7. Anda puasa mee segera yg tak bagus utk otak (tu sekolah penulis la)
8 Anda dapat solat jemaah:D
9. Dapat buat qiyamulail tanpa rase malas nak bangun..
10. Anda dapat merase erti gotong royong setiap hujung minngguu..
11. Banyak sehingga tak terkata...

Apa faedah sekolah di SMKA..
ni semua pendapat penulis yang sudah 5 tahun di sana (skop lebih tertumpu pada sekolah penulis)


Ehhhhhhh, kenapa penulis tak malu nak mengaku penulis seorg bekas sekolah SMKA???

Yelaaahh apa pulak org kata nnt penulis ni bukannya nampak macam seorg pelajar SMKA pun.. tapi yg pasti penulis Alhamdulillah dapat kawal diri sebagai seorang Islam walaupun penulis tak perfect!!

Tulah sebabnya penulis berbangga dan bersyukur pernah sekolah di SMKA...


ada lah penulis post satu hari tu di FB..penulis tulis "Saya berbangga prnh sekola d smkasas".. ramai yang like tau post tu..huhu..
maknanya?? ramai yg suke skolah di skolah penulis tu( Aih, mcm promoter nampak! hehe)

Penulis syukur sangat sebab...
penulis dapat bnyak info tentang islam...(skrg ni cetek sgt tak tau pape pun)
solat jemaah...(haha, skrg no cment dah)
qiyamulail same2 paling syok pernah di sekolah ialah di dataran perhimpunan,,,sakit2 pale tau kene batu..tapi semua kerana Allah..(alhamdulillah)..
luas pengalaman kan??
yg bestnya..diri jd islamik sikit..(tapi penulis biasa2 orgnya.))

HAaaa!! sebab org mcm penulis nilah org pndg rendah kat SMKA..kenapalahhhh!!

*******************************tapi, jgn salah anggap..semua ilmu ustz ustzh bg utk jd org islam sejati..terima kasih sgt2..tapi tak salah semua tu..ilmu bg dah cukup tapi diri kita masing2 yg tentukan hidup...selesai tamat persekolahan mcm tulah jadinya, tuddung labuh xpakai dah..stokin xpakai daahh..(penulis tergolong taw)..so pleaselahhhh jangan kutuk smka..jgn jugak kutuk kitorg..sebab tak baik mengutuk=)..hehehe...tu semua terpulang ke atas individu masing2..ada yg nak ikut..ikut..bgoslah.. tapi bg penulis mungkin tak sampai lagi...(doalah yg terbaik utk semua..sob..sob)..

dannnn, x semestinya sekolah SMKA baru jd alim dan jd islam sejati...takkk...sape kate ye?? nak kene ketuk ni..(tarik telinga sekali..huhu..)..semua org tak kira tempat boleh jadi...
cume masuk SMKA ni sebagai satu langkah..satu cara..humm..(setuju tak??) ghehe...

okaylah..penulis post entry kali ni sebab penulis bersyukur sangat2 sebab pernah masuk sekolah penulis ni.. sekolah yg bertitle SMKA..
 huhuuu..stengah org tak dapat mengaku tau.. tak baikk..(walaubagaimanapun diri kita sekarang, sekiranya ada yg rosak, bukan salah sekolah, bukan salah pengetua, ust ustazah dan ckgu2 kawan2 semualah..tapi salah kita sendiri...

okay nice to post this entry...huhu



best tau sesi muhasabah or tzkirah
or ceramah or apa-apa di SMKA
ukwah kitorg memang tip top! (ceh,menipu je..eh?? eh mane ade tipu..betul ni..hehe)

***eh ape itu ukhwah??
x reti penulis nak cerita tapi...kita tengok perbualan ni..
sahabat: Qis...kamu rase ape tu sahabat, ape tu kawan. ape tu teman??
penulis: eh. kenapa ****(nama shbt dirahsiakan) ckp mcm tu??hehe tetibe je..
sahabat: org tnye,,jwb la..
penulis: okay2..hum ni pendapat kite(bhse diri di asrama..hehe) la..ehmm sahabat tu semua...
sahabat: qis, xpahamle..(le..is bota version)
penulis: semua tu kawan, teman, sahabat..sahabat ni ade waktu kita sihat sakit..xde dia tggl kite terkonteng2 sorg diri..
sahabat: oh..kalu macam tu.. qis, kamule sahabat kite..

....penulis merase bangge seketike...teettttt..hehe



"sape kate SMKA tak leh jalan2 mcm ni..xleh gaye2?? hehe"

Tuesday, February 8, 2011

capal gua!



TERSENYUM malu penulis nak cerita pasal post kali ini. Hahaha...

Tiba-tiba penulis merenung kaki penulis yang sedang memakai capal ini ataupun panggilan paling mudah dan senang adalahhh...SELIPAR... tapi apa salahnya kalau harini penulis nak katakan benda ni sebagai capal.

CAPAL ni memang banyak sangat kenangannya. Luas pula pengalamannya. Jauh perjalanan luas pengalaman...betul kan??

Kisah Capal penulis ni bermula daripada sebuah daerah di negeri Perak..daerah Manjung,, pada 18 haribulan 12 tahun 2010...penulis membelinya di sebelah kedai toko buku (penulis beli novel karya Aisya Sofea di situ btjuk Masih Setia:)..tapi tu cite lainlah)..Kemudian bermulalah kisah si capal yang dipakai di dalam kereta Waja(milik bapa kepada sahabat penuli..hehe)

Kisah si capal dilanjutkan lagi ke Teluk Batik. saja-saja jalan di situ sebab keluarga sahabat penulis nak bawak penulis pegi jalan-jalan=)..hehe seronoknya! merasalah si capal berjalan di atas pasir pantai..hehe happy je si capal sebab dapat jalan-jalan.

Ehmm..selepas 2 hari penulis menginap di rumah sahabat penulis, penulis pun mengucapkan babai kepada semua org,,,dan terima kasih..si capal pun happy sebab nak jejak kat rumah penulis pula.

Pada 20 haribulan 12 pada tahun yang sama...penulis sayang sangat pada si capal. itulah penulis pakai si capal untuk bertolak ke Pontian, Johor...Jauhnya perjalanan si capal! Humm.. Keesokkannya pula si capal telah ke luar negeri..nak tahu kat mana??

Hemm..Singapura mengalu-alukan kami sekeluarga.. dan menerima si capal untuk menyentuh Tanah Singapura itu...bestnya si capal! beruntung sungguh.. si capal juga melangkah dalam bas singapura-larkin experesss...yeke? penulis lupa la nama bas tu. Yang pasti kami bertolak dari Larkin, Johor.

Berjalan-jalan di singapura!!! Wahh..(tapi dalam hati lagi seronok jalan-jalan di KL).. si capal pun berjalan-jalan dengan penulis di bumi asing tu(ceh, poyo je).. Berjalan-jalan sampai tak ada selera nak beli apa-apa( takde selera ke terkejut tengok harga??hehe)..eh, tapi betullah penulis memang x berminat nak beli apa-apa pun.

Si capal akhirnya break seketika untuk membiarkan penulis menyantap lunch!huhu..semua untuk 7 org makan tengahari yang x bernasi (maksudnya kami makan mee rebus dengan milo ais) hanya 30 lebih dolar sgapura,,,agak-agak tak lebih tak kurang RM90..hehe sedap lunch haritu(perli je).

Si capal berasa letih..apatah lagi penulis yang drive si capal selama ni. huhu... Jenuh la kami nak cari arab street..tak pun nak cari musta...eh lupa lah nama mall tu..pusing sana pusing sini, tak jumpa-jumpa (pengajarannya kene bawak GPS selalu..)

Akhirnya jumpa=)..haha tapi da lewat petang..pukul 5 dah..humm baliklah..nanti terlepas bas! Kasihan si capal..mesti tapaknya haus sebab penulis pun tekaknya haus.

Sampai di Larkin selepas keluar dari Singapura(nasihat penulis, seronok lagi kat KL=)) barulah kami solat jamak ta akhir asar zohor di stesen bas. terima kasih si capal kerana bawa penulis untuk tunaikan solat.

Cukuplah untuk haritu, sebab nak bagitahu juga yang si capal juga telah pergi ke Kelantan (kampung penulis) saja-saja balik kampun untuk habiskan cuti akhir tahun. Kat Kelantan, apa lagi...si capal cukup gembira kerana sudah berjalan jauh..

Pada 23 januari 2011 pula si capal telah berkunjung ke teluk Intan..mula-mula si capal pergi ke hospital (tempat kelahiran penulis(^^,)) untuk melawat tok sedara penulis.. selepas tu kami berkunjung ke masjid teluk intan untuk solat maghrib. Lamanya sudah tak kemari...!! terima kasih si capal!! sebab dapat penulis bersolat.

Selepas tu si capal meneruskan perjalan ke Giant teluk intan, sebab dah lama tak mengunjung teluk intan, itulah pertama kali penulis masuk. Bersama si capal! penulis beli handphone..hehe penulis gembira si capal pun begitu.

Humm akhir-akhir ni pula kami sekeluarga pergi berkelah di Sg.Klah, Sungkai,Perak...si capal tetap bersamaku. Merasa jugalah si capal air sungai sungkai dan berjalan pula di tepi sungai. Uh, merasa pula si capal dengan pasir sungai! beruntung benar si capal!

inilah sungai yang pernah dikunjungi si capal=)

Luas pengalaman jauh berjalan dan entah apa-apa lagi yang si capal pernah merasai.. tapi ada satu hari penulis berkunjung ke KL, penulis tak pula menyarung si capal..si capal sudah uzur. Penulis pula makin matang. takkanlah nak berjalan-jalan dengan selipar lagi. pakailah kasut. si capal sudah mula dilupai..

TAPI, si capal amat bermakna bagi penulis(sebab dapat masuk dalam blog) hehe.. Apa-apa pun si capal merupakan pilihan sahabat penulis, Norhaniza Roselee sewaktu nak memilih gerangan selipar yang akan menjadi si capal gua! (thanks, za sebab pilihkan si capal yang menarik ni..suke3..hehe)

Si Capal, I Love U so Muchhhhhhhhhhhh!!!

Friday, January 28, 2011

mirage is miracle!

Assalamualaikum;)
sangat indah menyusun kata...tetapi sangat sukar memenuhi setiap kata...

fatamorgana...MIRAGE
Alangkah sukenya hati penulis sebab...
hari ini baru penulis tahu ape benarnya erti fatamorgana mengikut tafsirannya...apa ya??

fatamorgana ni berlaku biasanya di satu tempat yang lapang macam padang pasir.

Biasanya kalau di padang pasir, kita akan nampak benda yang dipanggil mirage ni seperti air atau macam ade satu tempat yg ade bangunan atau kota.

dan percaya tak nama fatamorgana ni asalnya daripada bahasa itali :)..( sudah memulakan fakta) hehee..

Menurut ape yang tertulis di wikipedia(salah satu web yg penulis suka..humm) name fatamorgana ni asal dari nama Raja Athur, Faye le morgana!..isk..isk hanya Allah yang tahu kebenarannya..

mirage is trap!!
satu perangkap nafsu...

bayangkan...

kita di satu tempat...
padang pasir contohnya...dahage sangat!!! tak boleh nak digambarkan..tenage pun xde..tiba2 rase nak rebah...dari nun jauh kita nampak..oh..besarnya rahmat tuhan!!

Air!! Water..water..(teringat pada Rani Mukherji la pulak dalam cita Black!) aduhh,,kita pun berlarilah dengan tenaga dah tak ada sgt tuh..demi nak dapatkan air(kononnya..)..akhirnya..semua sia-sia! Ha itulah dinamakan fatamorgana ataupun mirage.

Okay, penulis nak maksudkan di sini..seharusnya kita janganlah nak kejar sesuatu pekerjaan hanya berlandaskan nafsu dan sia-sia...

Bukan ape, tapi penulis saat ini sannnggaaattt tertarik dengan mirage ni..hehehe sebab semua ciptaan Allah itu indah dan...mirage ini istimewa kerana menceritakan tentang kehidupan manusia sebenarnya...

Dan..lagu nasyed nyanyian Hijjaz bertajuk fatamorgana itupun best dan membawa maksud yang mendalam...

sekian..sebab dah malam..selamat malam blogger..salah satu tempat untuk menyuarakan rasa...

Salam Sayang buat semua...
ingat...indahnya dunia hanya fatamorgana!!

Tuesday, January 18, 2011

kenapa tindakan didahulukan daripada fikiran???

Salam...
May Allah Bless Us...
ok, kita anggap ini sebagai satu fikiran yang kusut...

Apabila manusia terdedah untuk berfikir secara rasional... itu adalah tindakan yang paliingggg patut manusia bersyukur sebab kalau bagi pendapat penulis sekalipun, everything akan jadi perang dunia kalau sesuatu tindakan yang dilakukan tanpa berfikir. 

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata no reverse2..hehe..no sedut balik apa yg telah terluah oleh mulut walaupun guna colgate 12hours sekalipun..=)

Percayalah dengan peribahasa kerana pulut sntan binasa kerana mulut badan binasa..(wah, bgga ckgu BM pnulis)..

Itulah nak dikatakan sebarang tindakan seharusnya didahulukan dengan keputusan yg diambil. Fikir sehabis-habisnya.

Nak dikatakan juga melayu mudah lupa. sangat suka tabur janji2 manis tapi tak ditunaikan ( pnulis ambil iktibar..) macam mana lah nak elakkan kita semua buat keputusan terburu2..what should we do??

Anyway, sebenarnya fikiran yang waras datangnya dari badan yang sihat dan juga hati yang suci..sebab Allah kurniakan kita fikiran untuk berfikir agar melakukan sesuatu kebaikan.. lalu dengan akal yang waras inilah kita melakukan sebarang tindakan.. segalanya di landasan yg benar didorong oleh kemanisan iman yang sentiasa berlagu dalam hati kita..

Percayalah saudara saudari..dekatkan diri dengan Allah..

Hmm,, macam mana pula kalau kita dalam keadaan waras tetapi tak tahu nak buat keputusan yang tepat.. unstable.. Allah..Allah yang boleh bantu kita.. sebab kita minta petunjuk dariNYA..kalu confius nak buat keputusan.. apa kata kalau kita solat istikharah. dan apabila kita dah buat keputusan tu.. kita buat solat hajat..mohon segalanya lancar..kalau xdapat ape2 petunjuk jugak utk lakukan sebarang tindakan yang waras lagi excellent, lakukan solat taubat...

Ya... mungkin kita banyak buat salah dengan-NYA..kita minta ampun..Sesunnguhnya Allah maha pengampun..Allahu Ghafar!!

Dan macam mana pula kalau kita sedih..orang sedih macam2 dia fikir..maka apabila fikiran d luar kawalan..akan muncullah tindakan di luar jangkaan.. unexpected!!

Dekatkan diri..banyakkan zikir..doa..Jangan sedih..La Tahzan..Innallah ha ma'a na...insya Allah...

-Rasenya penulis macam bagi tazkirah kecil pulak..tak pernah2 ni..hihi.. semoga memberi pengajaran kepada semua pihak termasuklah kesedaran penulis sendiri..

Salam Satu Islam
Ad din yang benar di bawah satu lembayung ukhwah abadan abada...

Tuesday, January 4, 2011

sanjivani- a medical boon

Bissmillahirrahmanirrahimm...dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Assalamualaikum..(~.~)..


ok, first of all, nak kongsi dengan semua..


_SANJIVANI_
Waktu sekolah rendah dulu memang suka sangat cerita ni.. dulu tayang d astro prima..huh! minat sgt. lagipun waktu tu memang tengah suka nak jadi doktor. (tapi skrg nk jadi doktor tu xdelah..hehe)
Itulah, tak tahu kenapa hari ini teringat dengan cerita ni.. jadi nak suggestkan lah dengan sesiapa yang amik biology..jomlah tgok cerita ni..boleh jadi peransang..(haha..lgpun penulis sebenarnya K.O dengan subjek ni..tapi hope dpt yg terbaik utk result..A- utk subjek ni pun, bersyukur sangat2)..
Ok, utk semua cubalah tgk cerita ni wpun episode dia pnjg..tp better tengok yang awal2 la coz yg tgh2 tu banyak kisah cinta yg RUMIT sgt..bg penulis la! Haaaahaaa..


ok, layan..._SANJIVANI_






"











The breath of fresh air and class that the serial Sanjivani-A Medical Boon lent to the small screen when it commenced ten months ago, still persists. It all started with the endeavors of Siddharth Malhotra of Cinevistaas Ltd. as the creative producer of Sanjivani, his role in its conception and shaping up has been integral. Tall, handsome and charming as he is, he has no right to remain behind the camera. One meets him and is immediately inducted into a world where innovative story ideas are afloat and shared. Here, he spritedly speaks on Sanjivani and Cinevistaas...
Enjoy this drama..its interest us, for sure!!
There was an error in this gadget