fireworks

Friday, January 28, 2011

mirage is miracle!

Assalamualaikum;)
sangat indah menyusun kata...tetapi sangat sukar memenuhi setiap kata...

fatamorgana...MIRAGE
Alangkah sukenya hati penulis sebab...
hari ini baru penulis tahu ape benarnya erti fatamorgana mengikut tafsirannya...apa ya??

fatamorgana ni berlaku biasanya di satu tempat yang lapang macam padang pasir.

Biasanya kalau di padang pasir, kita akan nampak benda yang dipanggil mirage ni seperti air atau macam ade satu tempat yg ade bangunan atau kota.

dan percaya tak nama fatamorgana ni asalnya daripada bahasa itali :)..( sudah memulakan fakta) hehee..

Menurut ape yang tertulis di wikipedia(salah satu web yg penulis suka..humm) name fatamorgana ni asal dari nama Raja Athur, Faye le morgana!..isk..isk hanya Allah yang tahu kebenarannya..

mirage is trap!!
satu perangkap nafsu...

bayangkan...

kita di satu tempat...
padang pasir contohnya...dahage sangat!!! tak boleh nak digambarkan..tenage pun xde..tiba2 rase nak rebah...dari nun jauh kita nampak..oh..besarnya rahmat tuhan!!

Air!! Water..water..(teringat pada Rani Mukherji la pulak dalam cita Black!) aduhh,,kita pun berlarilah dengan tenaga dah tak ada sgt tuh..demi nak dapatkan air(kononnya..)..akhirnya..semua sia-sia! Ha itulah dinamakan fatamorgana ataupun mirage.

Okay, penulis nak maksudkan di sini..seharusnya kita janganlah nak kejar sesuatu pekerjaan hanya berlandaskan nafsu dan sia-sia...

Bukan ape, tapi penulis saat ini sannnggaaattt tertarik dengan mirage ni..hehehe sebab semua ciptaan Allah itu indah dan...mirage ini istimewa kerana menceritakan tentang kehidupan manusia sebenarnya...

Dan..lagu nasyed nyanyian Hijjaz bertajuk fatamorgana itupun best dan membawa maksud yang mendalam...

sekian..sebab dah malam..selamat malam blogger..salah satu tempat untuk menyuarakan rasa...

Salam Sayang buat semua...
ingat...indahnya dunia hanya fatamorgana!!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget