fireworks

Friday, January 28, 2011

mirage is miracle!

Assalamualaikum;)
sangat indah menyusun kata...tetapi sangat sukar memenuhi setiap kata...

fatamorgana...MIRAGE
Alangkah sukenya hati penulis sebab...
hari ini baru penulis tahu ape benarnya erti fatamorgana mengikut tafsirannya...apa ya??

fatamorgana ni berlaku biasanya di satu tempat yang lapang macam padang pasir.

Biasanya kalau di padang pasir, kita akan nampak benda yang dipanggil mirage ni seperti air atau macam ade satu tempat yg ade bangunan atau kota.

dan percaya tak nama fatamorgana ni asalnya daripada bahasa itali :)..( sudah memulakan fakta) hehee..

Menurut ape yang tertulis di wikipedia(salah satu web yg penulis suka..humm) name fatamorgana ni asal dari nama Raja Athur, Faye le morgana!..isk..isk hanya Allah yang tahu kebenarannya..

mirage is trap!!
satu perangkap nafsu...

bayangkan...

kita di satu tempat...
padang pasir contohnya...dahage sangat!!! tak boleh nak digambarkan..tenage pun xde..tiba2 rase nak rebah...dari nun jauh kita nampak..oh..besarnya rahmat tuhan!!

Air!! Water..water..(teringat pada Rani Mukherji la pulak dalam cita Black!) aduhh,,kita pun berlarilah dengan tenaga dah tak ada sgt tuh..demi nak dapatkan air(kononnya..)..akhirnya..semua sia-sia! Ha itulah dinamakan fatamorgana ataupun mirage.

Okay, penulis nak maksudkan di sini..seharusnya kita janganlah nak kejar sesuatu pekerjaan hanya berlandaskan nafsu dan sia-sia...

Bukan ape, tapi penulis saat ini sannnggaaattt tertarik dengan mirage ni..hehehe sebab semua ciptaan Allah itu indah dan...mirage ini istimewa kerana menceritakan tentang kehidupan manusia sebenarnya...

Dan..lagu nasyed nyanyian Hijjaz bertajuk fatamorgana itupun best dan membawa maksud yang mendalam...

sekian..sebab dah malam..selamat malam blogger..salah satu tempat untuk menyuarakan rasa...

Salam Sayang buat semua...
ingat...indahnya dunia hanya fatamorgana!!

Tuesday, January 18, 2011

kenapa tindakan didahulukan daripada fikiran???

Salam...
May Allah Bless Us...
ok, kita anggap ini sebagai satu fikiran yang kusut...

Apabila manusia terdedah untuk berfikir secara rasional... itu adalah tindakan yang paliingggg patut manusia bersyukur sebab kalau bagi pendapat penulis sekalipun, everything akan jadi perang dunia kalau sesuatu tindakan yang dilakukan tanpa berfikir. 

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata no reverse2..hehe..no sedut balik apa yg telah terluah oleh mulut walaupun guna colgate 12hours sekalipun..=)

Percayalah dengan peribahasa kerana pulut sntan binasa kerana mulut badan binasa..(wah, bgga ckgu BM pnulis)..

Itulah nak dikatakan sebarang tindakan seharusnya didahulukan dengan keputusan yg diambil. Fikir sehabis-habisnya.

Nak dikatakan juga melayu mudah lupa. sangat suka tabur janji2 manis tapi tak ditunaikan ( pnulis ambil iktibar..) macam mana lah nak elakkan kita semua buat keputusan terburu2..what should we do??

Anyway, sebenarnya fikiran yang waras datangnya dari badan yang sihat dan juga hati yang suci..sebab Allah kurniakan kita fikiran untuk berfikir agar melakukan sesuatu kebaikan.. lalu dengan akal yang waras inilah kita melakukan sebarang tindakan.. segalanya di landasan yg benar didorong oleh kemanisan iman yang sentiasa berlagu dalam hati kita..

Percayalah saudara saudari..dekatkan diri dengan Allah..

Hmm,, macam mana pula kalau kita dalam keadaan waras tetapi tak tahu nak buat keputusan yang tepat.. unstable.. Allah..Allah yang boleh bantu kita.. sebab kita minta petunjuk dariNYA..kalu confius nak buat keputusan.. apa kata kalau kita solat istikharah. dan apabila kita dah buat keputusan tu.. kita buat solat hajat..mohon segalanya lancar..kalau xdapat ape2 petunjuk jugak utk lakukan sebarang tindakan yang waras lagi excellent, lakukan solat taubat...

Ya... mungkin kita banyak buat salah dengan-NYA..kita minta ampun..Sesunnguhnya Allah maha pengampun..Allahu Ghafar!!

Dan macam mana pula kalau kita sedih..orang sedih macam2 dia fikir..maka apabila fikiran d luar kawalan..akan muncullah tindakan di luar jangkaan.. unexpected!!

Dekatkan diri..banyakkan zikir..doa..Jangan sedih..La Tahzan..Innallah ha ma'a na...insya Allah...

-Rasenya penulis macam bagi tazkirah kecil pulak..tak pernah2 ni..hihi.. semoga memberi pengajaran kepada semua pihak termasuklah kesedaran penulis sendiri..

Salam Satu Islam
Ad din yang benar di bawah satu lembayung ukhwah abadan abada...

Tuesday, January 4, 2011

sanjivani- a medical boon

Bissmillahirrahmanirrahimm...dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Assalamualaikum..(~.~)..


ok, first of all, nak kongsi dengan semua..


_SANJIVANI_
Waktu sekolah rendah dulu memang suka sangat cerita ni.. dulu tayang d astro prima..huh! minat sgt. lagipun waktu tu memang tengah suka nak jadi doktor. (tapi skrg nk jadi doktor tu xdelah..hehe)
Itulah, tak tahu kenapa hari ini teringat dengan cerita ni.. jadi nak suggestkan lah dengan sesiapa yang amik biology..jomlah tgok cerita ni..boleh jadi peransang..(haha..lgpun penulis sebenarnya K.O dengan subjek ni..tapi hope dpt yg terbaik utk result..A- utk subjek ni pun, bersyukur sangat2)..
Ok, utk semua cubalah tgk cerita ni wpun episode dia pnjg..tp better tengok yang awal2 la coz yg tgh2 tu banyak kisah cinta yg RUMIT sgt..bg penulis la! Haaaahaaa..


ok, layan..._SANJIVANI_






"











The breath of fresh air and class that the serial Sanjivani-A Medical Boon lent to the small screen when it commenced ten months ago, still persists. It all started with the endeavors of Siddharth Malhotra of Cinevistaas Ltd. as the creative producer of Sanjivani, his role in its conception and shaping up has been integral. Tall, handsome and charming as he is, he has no right to remain behind the camera. One meets him and is immediately inducted into a world where innovative story ideas are afloat and shared. Here, he spritedly speaks on Sanjivani and Cinevistaas...
Enjoy this drama..its interest us, for sure!!
There was an error in this gadget