fireworks

Sunday, February 13, 2011

sekolah menengah kebangsaan AGAMA...

SMKA SULTAN AZLAN SHAH...

Assalamualaikum:)
Penulis nak ceritakan pengalaman penulis sepanjang belajar di bumi SMKA...

Anda dapat apa dengan belajar di sekolah berasrama???
Anda dapat apa bila berjauhan dengan keluarga???
Anda dapat apa bila terpaksa melakukan aktiviti seharian..sendiri...umm??


1. Anda boleh berdikari.
2. Jimat duit minyak kerete/bas etc..etc..
3. Kurang pengaruh luar.
4. kekadang berita top2 pun xleh nak dengar( tule, takpe bace paper okay!)
5. tak payah nak basuh kasut setiap hujung minggu..kiwi je (kalu mals xpayah)

6. Anda dapat merase berbaris panjang utk makan
7. Anda puasa mee segera yg tak bagus utk otak (tu sekolah penulis la)
8 Anda dapat solat jemaah:D
9. Dapat buat qiyamulail tanpa rase malas nak bangun..
10. Anda dapat merase erti gotong royong setiap hujung minngguu..
11. Banyak sehingga tak terkata...

Apa faedah sekolah di SMKA..
ni semua pendapat penulis yang sudah 5 tahun di sana (skop lebih tertumpu pada sekolah penulis)


Ehhhhhhh, kenapa penulis tak malu nak mengaku penulis seorg bekas sekolah SMKA???

Yelaaahh apa pulak org kata nnt penulis ni bukannya nampak macam seorg pelajar SMKA pun.. tapi yg pasti penulis Alhamdulillah dapat kawal diri sebagai seorang Islam walaupun penulis tak perfect!!

Tulah sebabnya penulis berbangga dan bersyukur pernah sekolah di SMKA...


ada lah penulis post satu hari tu di FB..penulis tulis "Saya berbangga prnh sekola d smkasas".. ramai yang like tau post tu..huhu..
maknanya?? ramai yg suke skolah di skolah penulis tu( Aih, mcm promoter nampak! hehe)

Penulis syukur sangat sebab...
penulis dapat bnyak info tentang islam...(skrg ni cetek sgt tak tau pape pun)
solat jemaah...(haha, skrg no cment dah)
qiyamulail same2 paling syok pernah di sekolah ialah di dataran perhimpunan,,,sakit2 pale tau kene batu..tapi semua kerana Allah..(alhamdulillah)..
luas pengalaman kan??
yg bestnya..diri jd islamik sikit..(tapi penulis biasa2 orgnya.))

HAaaa!! sebab org mcm penulis nilah org pndg rendah kat SMKA..kenapalahhhh!!

*******************************tapi, jgn salah anggap..semua ilmu ustz ustzh bg utk jd org islam sejati..terima kasih sgt2..tapi tak salah semua tu..ilmu bg dah cukup tapi diri kita masing2 yg tentukan hidup...selesai tamat persekolahan mcm tulah jadinya, tuddung labuh xpakai dah..stokin xpakai daahh..(penulis tergolong taw)..so pleaselahhhh jangan kutuk smka..jgn jugak kutuk kitorg..sebab tak baik mengutuk=)..hehehe...tu semua terpulang ke atas individu masing2..ada yg nak ikut..ikut..bgoslah.. tapi bg penulis mungkin tak sampai lagi...(doalah yg terbaik utk semua..sob..sob)..

dannnn, x semestinya sekolah SMKA baru jd alim dan jd islam sejati...takkk...sape kate ye?? nak kene ketuk ni..(tarik telinga sekali..huhu..)..semua org tak kira tempat boleh jadi...
cume masuk SMKA ni sebagai satu langkah..satu cara..humm..(setuju tak??) ghehe...

okaylah..penulis post entry kali ni sebab penulis bersyukur sangat2 sebab pernah masuk sekolah penulis ni.. sekolah yg bertitle SMKA..
 huhuuu..stengah org tak dapat mengaku tau.. tak baikk..(walaubagaimanapun diri kita sekarang, sekiranya ada yg rosak, bukan salah sekolah, bukan salah pengetua, ust ustazah dan ckgu2 kawan2 semualah..tapi salah kita sendiri...

okay nice to post this entry...huhu



best tau sesi muhasabah or tzkirah
or ceramah or apa-apa di SMKA
ukwah kitorg memang tip top! (ceh,menipu je..eh?? eh mane ade tipu..betul ni..hehe)

***eh ape itu ukhwah??
x reti penulis nak cerita tapi...kita tengok perbualan ni..
sahabat: Qis...kamu rase ape tu sahabat, ape tu kawan. ape tu teman??
penulis: eh. kenapa ****(nama shbt dirahsiakan) ckp mcm tu??hehe tetibe je..
sahabat: org tnye,,jwb la..
penulis: okay2..hum ni pendapat kite(bhse diri di asrama..hehe) la..ehmm sahabat tu semua...
sahabat: qis, xpahamle..(le..is bota version)
penulis: semua tu kawan, teman, sahabat..sahabat ni ade waktu kita sihat sakit..xde dia tggl kite terkonteng2 sorg diri..
sahabat: oh..kalu macam tu.. qis, kamule sahabat kite..

....penulis merase bangge seketike...teettttt..hehe



"sape kate SMKA tak leh jalan2 mcm ni..xleh gaye2?? hehe"

3 comments:

  1. tgh2 nak post entry.
    bila taip ;nama je sekolah agama' kat google image. keluar gamba kat blog kau.
    pinjam eah...
    :DD
    harap halal...:DDD

    ReplyDelete

There was an error in this gadget